vaccinarea antigripală

Vaccinarea - principala metodă de profilaxie a gripei

Vaccinare

Peste 200 mii de persoane din Moldova au fost vaccinate împotriva gripei în perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2009

Principala şi cea mai eficientă metodă de profilaxie în cazul gripei şi a altor maladii infecţioase este imunizarea activă – vaccinarea.

Vaccinul este un preparat biologic ce are proprietăţi antigenice ce nu produce îmbolnăvirea, ci stimulează producerea de anticorpi, protejînd astfel organismul uman.

Protecţia imunologică în cazul vaccinării antigripale se instalează după un interval de 2-4 săptămîni după vaccinare şi nu este de lungă durată, fapt datorat variabilităţii virusului gripal.

Perioada optimă de administrare a vaccinului este septembrie–noiembrie. Dacă din anumite motive vaccinarea nu a fost făcută în aceste luni, ea se poate face şi în decembrie–ianuarie (perioadă epidemică pentru gripă).

În noiembrie 2008 – ianuarie 2009, în Republica Moldova au fost vaccinate 206.226 de persoane. Printre acestea, copii şi adulţii – bolnavi cu afecţiuni cronice cu risc sporit a complicaţiilor post-gripale; lucrătorii ai instituţiilor medico-sanitare; membrii echipelor de intervenţie în eventualele focare de gripă aviară; şefii de post şi inspectorii de sector, alţi colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne care pot fi antrenaţi în posibilele focare de gripă aviară; personalul serviciului sanitaro-veterinar de stat şi lucrători ai întreprinderilor avicole.

Din numărul total de vaccinuri, 10.000 de doze au fost procurate în cadrul Proiectului Guvernului R. Moldova „Controlul gripei aviare şi acţiunile de răspuns în cazul pandemiei umane” finanţat de Banca Mondială. Restul vaccinurilor au fost asigurate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.