pentru veterinari

SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL INFECŢIEI CU VIRUSUL GRIPAL A (H5N1) LA PĂSĂRI

Răspîndirea gripei aviare în populaţiile de păsări din Republica Moldova poate cauza pierderi serioase de producţie pentru industria avicolă, poate periclita comerţul cu păsări vii şi cu unele produse de la acestea şi de asemenea, poate afecta costurile pentru ouăle de consum şi carnea de pasăre, aducînd prejudicii financiare consumatorilor.


VIRUSURILE GRIPALE AVIARE (VGA)

Gripa aviară este o infecţie a păsărilor cauzată de tipul A al viruşilor gripali. Infecţia, care pentru prima dată a fost identificată în Italia cu mai mult de 100 ani în urmă, există astăzi în întreaga lume. Toate păsările sunt considerate susceptibile la infecţia cu VGA, cauzând un larg spectru de simptome, de la infecţii de severitate mică (VGA slab patogene) până la infecţii foarte severe care pot provoca apariţia unor epizootii de proporţii (VGA înalt patogene). Această formă este caracterizată printr-o contagiozitate înaltă, debut brusc al bolii şi moarte rapidă. Rata mortalităţii în acest caz atinge 100% din păsările infectate în decurs de 48 ore.

Contactul direct sau indirect dintre păsările domestice şi păsările de apă sălbatice migratoare, prezintă cauza frecventă a epizootiilor în rândul păsărilor. Se consideră că păsările de apă migratoare, în special raţele sălbatice, reprezintă rezervorul natural al VGA care pot transmite ulterior infecţia la populaţiile de păsări domestice şi cele comerciale. Aceşti viruşi, fiind foarte contagioţi, pot fi transmişi rapid de la o fermă la alta prin mijloace mecanice, cum ar fi echipament contaminat, vehicule, hrană, cuşti sau îmbrăcăminte Pieţele de păsări vii, de asemenea, pot avea un rol important în răspândirea virusurilor gripale aviare. În absenţa unei supravegheri bune şi a măsurilor prompte de control, epizootia cu VGA poate dura ani. De exemplu, o epidemie de gripă aviară A(H5N1) care a început în Mexic în 1992, debutată cu patogenitate joasă, a evoluat la forma înalt fatală şi nu a fost controlată până în 1995. 

Epizootia curentă cu VGA înalt patogen A(H5N1), care a început în Asia de Sud Est în mijlocul anului 2003 este cea mai largă şi cea mai severă din toate epizootiile cunoscute cu VGA. Niciodată, anterior în datele istorice a acestei infecţii, nu au fost înregistrate afectarea simultană a atâtor ţări, cu distrugerea a peste 160 mln. de păsări. Pentru moment, acest virus este considerat endemic pentru 3 continente în acelaşi timp, afectând la moment multe ţări.

Folosirea carantinei pentru fermele infectate şi distrugerea cârdurilor infectate sau expuse la sursa de infecţie prezintă masurile standarde de control, care au scopul de prevenire a răspândirii virusului într-o populaţie de păsări sănătoasă.